Waarom je voor kelderdichting zou moeten kiezen

De basis van een stabiel gebouw bestaat uit de fundering en de kelder. Als de keldermuren niet tegen de druk van het grondwater bestand zijn is het heel goed mogelijk dat je dan last gaat krijgen van vocht in je kelder. Als je eenmaal last krijgt van vocht in je kelder kan je schimmel of andere vochtproblemen gaan krijgen, wat weer tot gezondheidsrisico’s zou kunnen leiden. Met behulp van kelderdichting is het mogelijk om je kelder helemaal waterdicht te maken. Lees meer over de mogelijkheden van kelderdichting en waarom het belangrijk is dit te laten doen.

Waarom kiezen voor kelderdichting?

Als je last hebt van vocht in je kelder dan is de oorzaak meestal het hoog niveau van het grondwater. Als de muren en de vloeren van je kelder een lage weerbaarheid heeft tegen al dat vocht van het hoogstaande grondwater kan dit voor grote problemen gaan zorgen in de vorm van schimmels.

Het enige dat je dan te doen staat is het waterdicht maken van je kelder door middel van kelderdichting. Hiervoor moet er wel eerst gekeken worden naar waar het vochtprobleem precies vandaan komt en hoe hardnekkig het probleem is.

Wanneer kies je voor kelderdichting?

Bij kelderdichting wordt er een bekuiping in de kelder aangebracht. Deze bekuiping zit over het algemeen aan de binnenkant van de kelder. Alleen als je te maken hebt met nieuwbouw is het mogelijk deze bekuiping aan de buitenkant te plaatsen.

Als je je kelder functioneel wil gaan gebruiken als een leef of werkruimte is het zeker aan te raden om aan kelderdichting te gaan denken. Het zou jammer zijn als je last krijgt van het grondwater en je al je meubilair uiteindelijk af kan schrijven.

Of kelderdichting van toepassing is op jouw kelder hangt af van het soort vochtprobleem dat je in je kelder hebt. Als je zeker wil weten dat kelderafdichting de oplossing is voor jouw probleem is het raadzaam om een expert jouw vochtprobleem te laten beoordelen.

Op kelderdichtingexpert.be kan je allemaal informatie vinden over kelderdichting, de prijzen ervan en je kan er bedrijven vinden die jou zouden kunnen helpen met het verdrijven van het vocht dat in je kelder is ontstaan.

Hoe gaat kelderdichting in zijn werk?

Om eerst te achterhalen waar het vocht precies vandaan wordt zullen de muren afgekapt moeten worden. Als de lekkage gevonden is wordt deze dicht gesmeerd met een daarvoor bestemd vulmiddel.

Wanneer het vulmiddel helemaal uitgedroogd is worden de muren van de kelder verder waterdicht gemaakt. Er worden dan in verschillende fases fixeerlagen en snel cement aangebracht op de muren en de vloeren van de kelder.

De punten waar de vloer en de kelder samenkomen worden de kimnaden genoemd, Deze naden zijn een zwak punt in de kelder waar grondwater makkelijk de kelder binnen kan dringen. Deze moeten dan ook extra versterkt worden om het grondwater buiten te houden

Nadat de muren waterdicht zijn gemaakt, komt ook de vloer aan bod. Deze wordt op dezelfde manier behandeld als dat de muren behandeld zijn. Vaak wordt er dan meteen een nieuwe gewapende vloerplaat geplaatst. Maar dit is wel afhankelijk van de constructie en de mate van het vochtprobleem.